Zaključuje se mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke

Marec je mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, ki spada med najpogostejše rake. Po podatkih Registra raka, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je za rakom debelega črevesa in danke v letu 2019 na novo zbolelo 1.365 oseb, umrlo pa okoli 674. Rak debelega črevesa in danke je peti najpogostejši rak, njegova pogostost pa se zmanjšuje, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb v državnem presejalnem Programu Svit.

V marcu, mesecu ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, številni strokovnjaki ter združenja še posebej spodbujajo k prepoznavanju simptomov in čim zgodnejšemu odkrivanju bolezni, saj prav to bistveno pripomore k daljšemu preživetju ter krajšemu in lažjemu zdravljenju, s tem pa tudi kakovostnejšemu življenju. Strokovnjaki pozivajo k udeležbi v državnem presejalnem Programu Svit, ki je pri nas na voljo od leta 2009.

Udeležba v Programu Svit izjemnega pomena

Program Svit, državni program presejanja ter zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledi prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Od leta 2011 v Registru raka beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit.

Kljub izjemnim uspehom Programa Svit se vabilu še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove, med neodzivniki prevladujejo predvsem moški. Izjemno pomembno je, da se vsi, ki prejmejo vabilo v Program Svit, nanj odzovejo. Rak na debelem črevesu in danki se namreč v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je lahko  bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Neodzivanje lahko ob kasnejši bolezni pomeni slabši izid zdravljenja, slabško kakovost življenja in preživetje.

Številke Programa Svit v letu 2022:

  • V Program Svit je bilo povabljenih dobrih 315.000 oseb, odzivnost na vabila je bila 63,4 %. Odzivnost v Sloveniji je najvišja v Goriški regiji – 67,1 %.
  • Odzivnost v Program Svit po letih, zaznamovanih z epidemijo covid-19, zopet raste, odzivnost moških je za 10 odstotnih točk nižja od odzivnosti žensk.
  • Med osebami s pregledanimi vzorci blata je imelo 94,6 % oseb negativen izvid presejalnega testa, 5,4 % oseb pa pozitiven.
  • V okviru programa je bilo opravljenih 9.445 kolonoskopij in 6.887 histopatoloških preiskav.
  • V laboratoriju v povprečju vsak delovni dan obdelajo 1.600 vzorcev, ki jih prejmejo od 800 ljudi.

Z rednim sodelovanjem in odzivom na vabilo Programa Svit vsaki dve leti si lahko vsak udeleženec zelo poveča možnost, da morebitno bolezen pravočasno odkrijemo in v črevesu  odstranimo spremembe, ki bi lahko predstavljale večje tveganje za raka.

Deli naprej