Ob evropskem dnevu boja proti kožnemu melanomu strokovnjaki ponovno pozivajo k skrbi za zaščito pred soncem

Mesec maj je že tradicionalno posvečen ozaveščanju o zaščiti pred sončnem UV-sevanju in posledicah, ki jih prinaša. Vsako leto 14. maja pa obeležujemo tudi evropski dan boja proti kožnemu melanomu, ki je eden izmed pogostejših rakov tako v Sloveniji kot tudi svetu. Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki. Število novih primerov se povečuje, tako v Sloveniji kot v svetu, podatki pa kažejo, da se bo breme tega raka v naslednjih 20 letih povečalo za več kot polovico. Strokovnjaki zato pozivajo, naj skrb za zaščito kože pred UV žarki, redno samopregledovanje kožnih znamenj in obisk osebnega zdravnika ob sumljivih spremembah postane del naših zdravih navad.

Strokovnjaki poudarjajo, da lahko zelo velik delež kožnega melanoma preprečimo z ukrepi, ki jih lahko izvajamo sami – zaščita kože pred vplivom v naravi prisotnih UV žarkov (z uporabo zaščitnih oblačil, pokrival, sončnih očal in krem z visokim zaščitnim faktorjem) in  neuporaba solarijev, saj je učinek podoben kot pri soncu.

V Državnem programu obvladovanja raka in na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo v sodelovanju z Zvezo društev za boj proti raku letošnji, tradicionalni, že 41. slovenski teden boja proti raku v celoti posvetili ozaveščanju o kožnem melanomu. Letošnji teden je potekal pod geslom »Obdrži sonce na varni strani«. Celotno sporočilo za javnost je na voljo TUKAJ.

V mesecu maju se je oziroma se bo zvrstilo še več dogodkov, na katerem strokovnjaki združeno opozarjajo ter pozivajo k zaščiti pred soncem in rednem samopregledovanju kožnih znamenj. V organizaciji Ministrstva za zdravje in v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za medicino, dela, prometa in športa UKC Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Dermatovenerološko kliniko UKC Ljubljana, Očesno kliniko UKC Ljubljana, Onkološkim inštitutom Ljubljana in Zvezo slovenskih društev za boj proti raku je tako 10. maja potekala novinarska konferenca s sloganom Varno na soncu. Predstavljeni so bili izsledki raziskav o škodljivih posledicah sončnega UV-sevanja, pomen zgodnjega odkrivanja kožnega raka ter ukrepi za preprečevanje izpostavljenosti UV-sevanju pri prostočasnih aktivnostih in delu na prostem. Dolgotrajna izpostavljenost UV-sevanju lahko vodi v resna obolenja, nenazadnje tudi v smrt zaradi kožnega raka ali toplotne obremenitve. Po podatkih Mednarodne organizacije dela in Svetovne zdravstvene organizacije je skoraj vsaka tretja smrt zaradi kožnega raka posledica izpostavljenosti UV-sevanju. Zato se moramo pred soncem ustrezno zaščititi. Celotno sporočilo za javnost je na voljo TUKAJ.

 

Deli naprej