Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Program v Sloveniji poteka že od leta 2009. V tem času je program rešil življenje že mnogim in jim omogočili kvalitetno življenje. Več kot 10% rakov, odkritih v Programu Svit, je odkritih tako zgodaj, da pomeni odstranitev polipa, ki je predrakava sprememba in ga zdravnik lahko odstrani med kolonoskopijo, že tudi ozdravitev.

Presejanje je učinkovit način, da bolezen preprečimo ali pa jo odkrijemo dovolj zgodaj, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. Rak na debelem črevesu in danki se  lahko razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo, že pozno. Osebe, ki so stare med 50 in 74 let, vsaki 2 leti dobijo vabilo v Program Svit. Presejanje temelji na imunokemičnem testu, s katerim preverjamo prisotnost krvi v blatu, ki je lahko tako neznatna, da je s prostim očesom ne moremo zaznati. Več o sodelovanju v programu Svit si lahko preberete na naslednji povezavi.

Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Več o programu Svit najdete na spletni strani program-svit

Letna poročila o izvajanju programa Svit