Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk

 

 

 

 

 

 

Državni presejalni program za raka dojk DORA je organiziran populacijski program za zgodnje odkrivanje raka dojk. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Letno jih v Sloveniji zboli skoraj 1.600, večina po 50. letu. Cilj presejalnega programa je zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk med ženskami v ciljni populaciji za 25 do 30 odstotkov.

Nosilec programa DORA je Onkološki inštitut Ljubljana. Vodja programa DORA je mag. Kristijana Hertl, dr. med., specialistka radiologije.

V program DORA so vključene vse ženske med 50. in 69. letom v Sloveniji, ki so vsaki dve leti povabljene na presejalno mamografijo, t. j. rentgensko slikanje dojk. Pomembno je, da ste seznanjeni s prednostmi in slabostmi presejanja z mamografijo, kar vam omogoča svobodno in prostovoljno odločitev za udeležbo v programu DORA. Udeležba v presejalnem programu ne bo preprečila nastanka raka dojk, bo pa ta lahko odkrit zgodaj in bo zato zdravljenje lahko uspešnejše.

Za pregled ženske potrebujejo vabilo, ki ga prejmejo na dom, in veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Za pregled ne potrebujejo napotnice.

Na pregled se lahko naročijo ali prenaročijo same na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro ali na e-pošti dora@onko-i.si.

Lokacije izvajanja programa DORA in druge prednosti programa so navedene na spletnem mestu: dora.onko-i 

Letna poročila o izvajanju programa Dora so na voljo tukaj.

Zloženka programa DORA je na voljo tukaj. 

 

 

 

Podkastu o programu DORA in mamografiji lahko prisluhnite tukaj