Program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk

DORA je organizirani državni presejalni program za raka dojk, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni.

Nosilec programa DORA je Onkološki inštitut Ljubljana. Vodja programa DORA je mag. Kristijana Hertl, dr. med., specialistka radiologije.

Razlogi za izvajanje programa DORA: Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Cilj programa DORA je zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk. S presejalno mamografijo (slikanje dojk z rentgenom), ki jo ženska opravi v programu DORA, je mogoče odkriti raka, še preden bi spremembo v dojki lahko zatipali. Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje bolezni lahko zelo uspešno.

Preprost pregled, ki lahko ženskam reši življenje: V program DORA na pregled dojk s presejalno mamografijo vabimo ženske, stare od 50 do 69 let, vsaki dve leti. V tem življenjskem obdobju je rak dojk najpogostejši.

Brez čakanja, brez napotnice, brez doplačil

Za pregled ženske potrebujejo vabilo, ki ga prejmejo na dom, in veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Za pregled ne potrebujejo napotnice.

Na pregled se lahko naročijo ali prenaročijo same na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro ali na e-pošti dora@onko-i.si.

Lokacije izvajanja programa DORA in druge prednosti programa so navedene na spletnem mestu: dora.onko-i 

Letna poročila o izvajanju  programa Dora