Državni program ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu

 

Zora

 

 

 

 

 

Državni program ZORA je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Vsaka ženska naj bi v starosti 20ꟷ64 let pri izbranem ginekologu vsake tri leta opravila odvzem brisa materničnega vratu za citološki pregled, za kar ne rabi vabila. Če se na pregled ne naroči sama, jo je dolžen povabiti njen izbrani ginekolog tako, da opravi pregled tri leta po zadnjem brisu. Če se ženska pregleda ne udeleži, ji ginekolog pošlje opomnik. Če v centralnem presejalnem registru Zora tudi v četrtem letu ni zabeleženega izvida brisa materničnega vratu, ženska prejme centralno vabilo za pregled pri osebnem ginekologu z Onkološkega inštituta Ljubljana, po potrebi prejme tudi opomnik.

Presejalnih pregledov vsake tri leta se redno udeležuje nekaj čez 70 % vseh žensk v ciljni starostni skupini. Pregledanost je premajhna pri ženskah po 50. letu starosti. Ženske, ki se programa Zora ne udeležujejo redno, imajo pomembno večje tveganje, da bodo zbolele z rakom materničnega vratu in, da bo rak odkrit v višjem stadiju, kot ženske, ki se udeležujejo pregledov vsake tri leta.

Večina (95 %) vseh presejalnih testov je negativnih – ženskam svetujemo, da se na ponovni presejali pregled vrnejo čez tri leta. Vstopnice v program se v 3-letni interval vključijo šele po dveh negativnih presejalnih testih v razmiku enega leta. Okoli 5 % brisov je patoloških, kar pa ne pomeni, da imajo ženske že predrakave spremembe ali raka – to je treba preveriti z dodatnimi pregledi, ki so različni glede na stopnjo sprememb. Na tak način v programu Zora ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Tedaj je možno z enostavnimi terapevtskimi posegi raka preprečiti ali povsem pozdraviti.

O programu Zora ter o naravnem poteku okužbe s HPV in razvoju raka materničnega vratu lahko preberete na uradni spletni strani programa, ki ga vodi Onkološki inštitut Ljubljana.

O cepljenju proti HPV  lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Letna poročila o izvajanju programa Zora