Teden boja proti raku materničnega vratu

Med 22. in 27. januarjem smo obeležili evropski teden boja proti raku materničnega vratu. Razveseljiva novica je, da se je pojavnost raka materničnega vratu (RMV), ki je predvsem posledica okužbe s HPV (humani papiloma virusi), v Sloveniji v desetletju delovanja programa ZORA znižala za dobro tretjino, kar je zagotovo velik uspeh in dokaz, da je program še kako potreben, saj je upravičil svoje delovanje v vseh pogledih.

Pregledanost ciljne skupine slovenskih žensk iz programa ZORA (20–64 let) v triletnem obdobju (2013–2016) presega ciljno mednarodno normo 70% in znaša 71,9 %. Od vseh 158.241 registriranih izvidov presejalnih brisov materničnega vratu ciljne populacije v letu 2016 jih je bilo 4,9 % patoloških izvidov za dodatno diagnostiko.

V zadnjih letih za RMV zbolevajo predvsem tiste ženske, ki se ne udeležujejo preventivnih pregledov znotraj presejalnega programa ZORA (neodzivnice). Umrljivost zaradi RMV se je v Sloveniji v zadnjem desetletju sicer prepolovila (tudi zaradi dobrega programa ZORA), kljub temu pa jih še vedno umre okrog sto letno. V večini primerov redno pregledanih pravočasno odkrijejo že predrakave spremembe in s tem preprečijo, da bi se rak sploh razvil oziroma ga veliko bolj uspešno zdravijo.

RMV je dokazan zaplet/posledica okužbe s HPV. Ti virusi povzročajo na materničnem vratu predrakave spremembe (ki jih opredeljujemo kot CIN 1, 2 in 3) pa vse do karcinoma. Poleg RMV virusi HPV povzročijo rakave spremembe tudi na nekaterih drugih delih telesa (analni rak, rak zunanjega spolovila, celo žrela in ustne votline). Od tod izhaja potreba po preprečitvi pojavnosti teh rakov, predvsem z ozaveščanjem ter cepljenjem proti HPV. Cepiti je najbolj priporočljivo deklice šestega razreda OŠ, a tudi dečke, sicer pa za cepljenje ni nikoli prepozno. Lahko se cepijo tudi odrasli, zlasti je to priporočljivo za ženske.

V Sloveniji je cepljenje proti HPV od leta 2009 na voljo brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole, če se takrat ne cepijo, pa se lahko brezplačno cepijo še v 8. razredu. Cepljenje je dostopno tudi ostalim ženskam, vendar ga morajo plačati. Vsako leto se cepi manj kot polovica vseh slovenskih deklic, ki jim je cepljenje omogočeno.

Ob tednu boja proti RMV stroka spodbuja k obisku ginekologa tudi vse tiste ženske, ki se niso ali se ne odzivajo vabilu na preventivni pregled ZORA. Z ustrezno preventivo, predvsem s cepljenjem, znatno zmanjšamo bolezni, povezane s HPV.

Deli naprej