Svetovni teden imunizacije: cepljenje je eden izmed najpomembnejših ukrepov javnega zdravstva

Zadnji teden v aprilu že tradicionalno poteka svetovni in evropski teden imunizacije, v katerem strokovnjaki še posebej poudarjajo pomen cepljenja za zmanjševanje bremena nekaterih bolezni. Cepljenje je eden izmed najpomembnejših in uspešnejših ukrepov javnega zdravstva, saj znatno prispeva k zmanjšanju obolevanja ter umiranja prebivalstva in podaljšanju pričakovanega trajanja življenja. Državni program obvladovanja raka podpira ukrepe za preprečevanje okužb ter bolezni, povezanih z rakom, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, in poziva k zaupanju strokovnjakom na tem področju. S cepljenjem proti virusu hepatitisa B in HPV lahko zelo učinkovito preprečujemo rake, povezane s temi okužbami.

Nekatere rake lahko obvladujemo s cepljenjem

Delež rakov, ki jih lahko povežemo z nalezljivimi boleznimi, je v razvitih državah več kot sedem odstotkov. Velika večina teh rakov je povezanih z okužbo s humanim papiloma virusom (HPV), hepatitisom B, hepatitisom C in bakterijo Helicobacter pylori. Za zmanjšanje bremena rakov, povezanih z nalezljivimi boleznimi, je pomembno podpirati ukrepe za preprečevanje okužb s cepljenjem ter za zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužb, preden se rak razvije.

V Državnem programu obvladovanja raka 2022-2026 je določenih več ciljev in ukrepov, s katerimi podpiramo obvladovanje okužb, ki lahko povzročijo raka. S cepljenjem proti virusu hepatitisa B in HPV lahko zelo učinkovito preprečujemo rake, povezane s temi okužbami. Cepljenje otrok proti hepatitisu B je v Sloveniji del obveznega programa cepljenja, cepljenje proti HPV pa je priporočeno za deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole. Od šolskega leta 2021/2022 je cepljenje proti HPV na voljo tudi za dečke.

S cepljenjem do odprave raka materničnega vratu

Cepivo proti HPV velja za enega najučinkovitejših, kar so potrdile tudi raziskave mednarodnih medicinskih strokovnjakov. S cepljenjem lahko preprečimo 70−90 odstotkov raka materničnega vratu, 50−85 odstotkov predrakavih sprememb visoke stopnje in 20−90 odstotkov drugih, s HPV povezanih rakov (raki zunanjega spolovila, zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih ter rak nožnice).

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je leta 2020 lansirala globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu in postavila tri cilje, in sicer 70-% udeležba žensk v presejalnih programih, ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu ter 90-% precepljenost deklic proti humanim papilomavirusom (HPV). Slovenija je na zelo dobri poti, da do leta 2030 postane prva evropska država, ki bi odpravila rak materničnega vratu, saj prva dva cilja že dosega, več naporov pa je potrebno usmeriti še k cepljenju deklic in dečkov proti HPV.

 

 


Pomembne povezave:

Publikacija Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu

Informativne knjižice o cepljenju proti HPV za starše

Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV

S cepljenjem deklic in dečkov proti HPV je Slovenija na poti k eliminaciji rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV

Deli naprej