Svetovni dan boja proti raku letos tudi v duhu spodbujanja eliminacije raka materničnega vratu

Obeležili smo Svetovni dan boja proti raku, ki je letos potekal pod okriljem UICC z geslom »Jaz sem in jaz bom«.

Namen je ozaveščanje, izobraževanje in spodbujanje ukrepanja na področju raka.

Pod okriljem svetovnega dne je ECL 5. februarja 2021 v sodelovanju z UICC in IARC-WHO organizirala enourni spletni dogodek Pot Evrope do eliminacije raka materničnega vratu (Europe’s path to eliminating cervical cancer), ki je potekal na spletni platformi Evropske komisije in je bil namenjen članom Evropskega parlamenta in drugi zainteresirani javnosti.

Namen dogodka je informiranje širšega kroga deležnikov o globalni strategiji Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu in razprava o vlogi Evrope na tem področju. Dogodek je moderirala vodila dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

To je ponovno priznanje, da smo v Sloveniji na področju raka materničnega vratu v samem evropskem vrhu. Prvega smo bili deležni decembra 2020, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v času lansiranja globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu med vsemi evropskimi državami prepoznala prav Slovenijo kot primer dobre prakse pri obvladovanju bremena raka materničnega vratu z organiziranim presejanjem: Turning the tide: Slovenia’s success story of fighting cervical cancer. Na spletni strani programa ZORA je dostopno foto poročilo lansiranja strategije za eliminacijo raka materničnega vratu v Sloveniji.

Deli naprej