Strokovnjaki ob začetku šolskega leta pozivajo k cepljenju deklic in dečkov proti virusu HPV

Na Onkološkem inštitutu je potekala tradicionalna novinarska konferenca ob začetku šolskega leta, na kateri so strokovnjaki z različnih področij skupaj pozvali k cepljenju deklic in dečkov proti HPV, in tako učinkoviti zaščiti proti boleznim, ki jih ta virus prinaša. V lanskem šolskem letu smo zabeležili najnižjo precepljenost deklic od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji. Pozivom k cepljenju proti HPV in tako zaščiti pred raki, ki jih virus povzroča, se pridružujemo tudi v Državnem programu obvladovanja raka.

Na srečanju je pisateljica Desa Muck predstavila publikacijo Blazno resno o HPV.  Zveza slovenskih društev za boj proti raku je namreč letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica na svoj hudomušen način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja otrok proti HPV v 6. razredu osnovne šole.

Cepljenje proti HPV obvaruje pred resnimi boleznimi v življenju

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Slovenijistrokovnjaki zato pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju.

Novost v šolskem letu 2023/24 pa je cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za dve dodatni generaciji fantov na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole; prav tako se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki.

Tako kot v vseh drugih evropskih državah se tudi v Sloveniji cepljenje po nacionalnem programu izvaja v starosti okrog 12 let, saj je cepljenje najbolj učinkovito, če se cepimo pred prvo okužbo. Pri mlajših je imunski odziv na cepljenje boljši, zato zadostujeta že dva odmerka, kasneje so potrebni trije. Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da je cepljenje najboljša zaščita pred okužbami s HPV: “Z dobro precepljenostjo deklic in dečkov lahko zmanjšamo pojavnost določenih rakov in drugih bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV pri moških in pri ženskah ter pripomoremo k odpravi raka materničnega vratu. Cepljenje proti HPV se v okviru programa cepljenja v Sloveniji izvaja pri dekletih in fantih, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole.”

S cepljenjem do zmanjšanja bremena raka v Sloveniji

Okužbe s HPV povzročajo skoraj vse primere raka materničnega vratu, 88 % raka zadnjika, 25-78 % drugih rakov spolovil in okrog 30 % raka ustnega dela žrela. Raki zadnjika in ustnega žrela so zlasti raki, ki se jih pogosto odkrije (pre)pozno. Urška Kogovšek, dr. med., spec. kirurgije s Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana je zato pozvala: »Rak zadnjika lahko skoraj v 90 % preprečimo le s pravočasnim, učinkovitim cepljenjem. Žal gre za hudo bolezen, ki je pogosto v začetni fazi brez simptomov in jo zato pozno oziroma prepozno odkrijemo. Posledično je zdravljenje za bolnika težko, s hudimi posledicami za kakovost življenja, del bolnikov tudi umre. Želite svoje otroke zaščititi pred rakom materničnega vratu, rakom ustnega žrela, rakom vagine in vulve, rakom penisa in rakom zadnjika? Cepite jih proti HPV.«

Doc. dr. Robert Šifrer, dr. med., predstojnik Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, UKC Ljubljana je osvetlil povezavo med okužbami s HPV in rakom ustnega žrela: »V Sloveniji na leto odkrijemo približno 450 novih bolnikov z rakom glave in vratu, med njimi okrog 120 bolnikov z rakom ustnega žrela. Poleg dobro znanih dejavnikov tveganja, kot sta kajenje in uživanje alkoholnih pijač, v zadnjih desetletjih kot povzročitelj raka ustnega žrela v ospredje prihaja HPV. Vsako leto bolj. Pojavlja se pri mlajših, sicer zdravih in socialno-ekonomsko dobro situiranih bolnikih. Zdravljenje je kompleksno in zahteva multidisciplinarno obravnavo, torej sodelovanje več vrst medicinskih specialnosti in podpornih služb. Po zaključku zdravljenja, ki ni vedno uspešno in bolnikom lahko pušča trajne funkcionalne, psiho-socialne in estetske posledice, je potrebno skrbno spremljanje. Cepljenje proti HPV učinkovito preprečuje raka materničnega vratu, druge anogenitalne rake, okužbe s HPV v ustni votlini in papilome grla, lahko pa prepreči tudi s HPV povzročenega raka ustnega žrela. Seveda ob dobri precepljenosti prebivalstva.«

Preprečevanje in obvladovanje okužbe s HPV, s tem pa eliminacijo rakov, ki jih povzroča virus HPV, je tudi eden izmed pomembnih ciljev Državnega programa obvladovanja raka 2022-2026, v katerem sta predvidena dva ukrepa za njihovo uresničitev in implementacijo:

  1. Do leta 2026 zagotoviti vsaj 80-odstotno precepljenost deklic (11−12 let) proti HPV s stalno promocijo cepljenja proti HPV in z ozaveščanjem različnih ciljnih skupin o koristih cepljenja.
  2. Spodbujanje in spremljanje cepljenja proti HPV za dečke.

 

Strokovnjaki z različnih področij skupaj z Deso Muck pozivajo k cepljenju deklic in dečkov proti HPV.

Strokovnjaki z različnih področij skupaj z Deso Muck pozivajo k cepljenju proti HPV. Foto: Miha Fras


Publikacija Blazno resno o HPV je objavljena na spletni strani: https://www.blaznoresno.si/

Več o cepljenju proti okužbam s humanimi papilomavirusi si lahko preberete na povezavah, kjer so na voljo tudi informativna gradiva:

  • https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/cepljenje-proti-okuzbam-s-humanimi-papilomavirusi/
  • https://zora.onko-i.si/cepljenje-hpv

Deli naprej