Za boljše zdravje bolnikov z limfomom

Vsako leto 15. septembra obeležimo svetovni dan limfoma, najpogostejšo obliko krvnega raka in tretjo najpogostejšo obliko raka pri otrocih. Za limfomom v Sloveniji na leto zboli okoli 450 ljudi. Najpogostejši znak so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah. Simptomi bolezni so lahko tudi zelo splošni, kot so na primer nočno potenje, nepojasnjena povišana temperatura, srbečica kože, kašelj in zasoplost, izguba telesne teže in utrujenost.

 

Obstaja več kot 80 podtipov limfomov, ki jih v grobem delimo na Hodgkinov in ne-Hodgkinov limfom, vsi pa imajo različne metode diagnosticiranja in zdravljenja. Zaradi tega je zelo pomembno, da poznamo  podtip limfoma pred pričetkom zdravljenjan.

Vzroki za nastanek limfomov ostajajo pri večini oblik neznani, vendar tudi tu velja enako kot pri ostalih oblikah raka: pomemben je zdrav način življenja.

Ob letošnjem svetovnem dnevu limfoma je Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L predstavilo program celostne rehabilitacije, ki ga izvajajo v partnerstvu z Združenjem hematologov Slovenije v Ljubljani in Mariboru, naslednje leto pa ga bodo razširili tudi v Novo Gorico. Program, ki je sestavljen iz gibalnega, prehranskega in psihosocialnega dela, sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Program pomaga preprečevati neželene učinke  zdravljenja in kot pravi Kristina Modic, izvršna direktorica Združenja, so rezultati prvih sto bolnikov, ki so končali program,  odlični, prav zato si še toliko bolj želijo, da bi se program res razširil na vse regije.

Tovrstni programi so za bolnike s krvnimi raki zelo pomembni in jih zato zelo podpira tudi stroka. Strokovna vodja omenjenega programa, prof. dr. Irena Preložnik Zupan z UKC Ljubljana pravi, da so bolniki po zaključeni terapiji večinoma zelo izčrpani tako telesno kot duševno, zato je pomembno ozaveščanje bolnikov o tem, kako pomembna je stalna aktivnost.

Celostna rehabilitacija bolnikov z rakom pa je tudi eden od strateških ciljev Državnega programa obvladovanja raka.

Deli naprej