Program Svit je dokazano uspešen presejalni program, ki razbremenjuje zdravstveni sistem

Mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ki ga vsako leto obeležujemo v marcu, izpostavlja pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem.

V desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka.

Mojca Gobec, gen. dir. Direktorata za javno zdravje je ob pregledu dosežkov presejalnega programa SVIT povedala: “V preteklih desetletjih je število novih primerov raka na debelem črevesu in danki raslo iz leta v leto, hkrati pa je bila le peščica primerov tega raka odkritih v zgodnjem stadiju bolezni, ko so možnosti preživetja in ohranjene kakovosti življenja velike. Z uvedbo Programa Svit v letu 2009 smo v Sloveniji odgovorili na zaskrbljujoče podatke o incidenci in umrljivosti zaradi raka na debelem črevesu in danki.” Prvi uspehi programa so bili kmalu vidni, “kar je posledica vse večje odzivnosti ter dejstva, da se program izvaja v skladu z visokimi standardi kakovosti. Pri udeležencih programa odkrivamo predrakave spremembe in rake v zgodnjih stadijih, delež pojavnosti med vsemi raki je od leta 2008 padel za 22 %, preživetje je že nad povprečjem Evropske unije in pričakujemo, da se bo še izboljševalo. Rezultati Programa Svit bodo še naprej pomembno prispevali k doseganju ciljev Državnega programa obvladovanja raka v obdobju do 2021″, pravi Gobčeva.

Več iz novinarske konference na spletni strani NIJZ

 

Deli naprej