Program DORA z novim predstavitvenim filmom ozavešča o pomenu udeležbe in zgodnjem odkrivanju raka dojk

Nov predstavitveni film na prijazen in razumljiv način skozi igrano zgodbo predstavlja vse ključne korake, ki jih ženska opravi v programu DORA. V nekaj minutnem videu se tako spoznamo z vabljenjem, sprejemom, slikanjem dojk, pregledom mamografskih slik ter s pomenom udeležbe in zgodnjim odkrivanjem raka dojk v programu DORA. Poleg novega predstavitvenega filma so v programu DORA v sodelovanju z ekipo Iz principa prvič pripravili tudi krajši ozaveščevalni video, ki s pomočjo »največjih svetovnih odkritij« izpostavi pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk v programu DORA.

“Program DORA je po dobrih 15-ih letih delovanja danes evropsko uspešen presejalni program za raka dojk. Vsako leto na presejalno mamografijo povabijo okoli 140.000 žensk med 50. in 69. letom. Ključni cilj programa je za tretjino zmanjšati umrljivost žensk v ciljni populaciji. Povprečna udeležba vabljenih žensk v programu DORA je v zadnjih petih letih več kot 75-%, minimalni standard udeležbe za uspešno doseganje ključnega cilja presejalnega programa pa je 70 %. V programu DORA odkrivamo majhne rake dojk, ki si jih ženska še ne more sama zatipati. Če raka dojk odkrijemo zgodaj, ko je še omejen na dojko, je zdravljenje praviloma zelo uspešno,” poudarja mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa DORA.

“Kreativna zasnova ozaveščevalnega videa nas popelje v osnovnošolski razred, kjer se otroci z učiteljem pogovarjajo o največjih odkritjih v zgodovini človeštva. Otroci naštevajo različna vsem znana odkritja. Vsa ta odkritja se zazdijo nepomembna, ko ena od deklic razodene zase najpomembnejšega: zgodnje odkritje maminega raka dojk. Le-to je namreč omogočilo, da je njena mama še vedno z njo,” je zgodbo predstavila kreativna direktorica v socialnem marketingu Iz principa Simona Kepic.
V skrbi za svoje zdravje se odzovite povabilu programa DORA. Zgodnje odkritje raka dojk lahko reši življenje. 

Več o raku dojk in delovanju programa DORA si lahko preberete v tem gradivu.


Deli naprej