Pričenja se rožnati oktober – mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk

V nedeljo se pričenja rožnati oktober, mednarodni mesec boja proti raku dojk, ki je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Za njim najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom starosti.

Združenje Europa Donna že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi javnost ozaveščajo o raku dojk. Letos so s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju v ospredje postavili redno mesečno samopregledovanje dojk, kampanja pa ženske hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Na tradicionalni novinarski konferenci so izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, dr. Vesna Radonjić Miholič, klinična psihologinja in dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija, poudarile pomen preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk, saj je rak dojk, če je odkrit dovolj zgodaj, dobro ozdravljiv.

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) se v rožnatem oktobru pridružuje pobudam ozaveščanja o tej bolezni ter izpostavlja pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

»Tudi letošnje leto je živahno pri pridobivanju novih spoznanj pri zdravljenju raka dojk. Veseli smo, da z uvajanjem novih zdravil zadovoljivo hitro sledimo njihovi registraciji. Veliko smo naredili na področju celostne rehabilitacije, kjer pa nas čaka še naporna pot, da bomo dobre izkušnje iz pilotne raziskave OREH razširili na vse bolnice z rakom dojk v Sloveniji. Pričeli smo tudi s kliničnim registrom raka dojk, ki nam bo z bogato zbirko podatkov za podrobnejše analize primerov te bolezni pomagal ne le natančno spremljati diagnostiko in zdravljenje, ampak bo tudi podlaga za spremljanje kakovosti celostne obravnave bolnikov z rakom dojk po Sloveniji,« je ob pričetku rožnatega oktobra poudarila dr. Simona Borštnar, dr. med., internistka onkologinja v Sektorju internistične onkologije OI in vodja mamarnega tima na OI.

Več informacij na: Združenje Europa Donna in Onkološki inštitut Ljubljana.

Deli naprej