Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku: 10 najpogostejših rakov pri otrocih

Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku, ki vsako leto poteka 15. februarja, v društvu Junaki 3. nadstropja ozaveščajo o najpogostejših vrstah raka pri otrocih in mladostnikih. Rak je pri otrocih redka bolezen, v Sloveniji za rakom zboli približno 50 otrok letno. Incidenca raka pri otrocih sicer v zadnjih letih narašča, a umrljivost pri tem pada. Danes tako pozdravimo že skoraj 80 % vseh otrok z rakom.

Najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih je levkemija, ki predstavlja 30 % vseh rakov pri otrocih, tumorji osrednjega živčevja predstavljajo 21 %, limfomi 12 %, nevroblastom 7 %, mehkotkivni sarkom 7 %, kostni sarkom 7 % , nefroblastom 7 %, retinoblastom 3 %. Dejavniki tveganja za raka pri otrocih so predvsem dedne narave, redkeje gre za vplive okolja. Vsi otroci in mladostniki, ne glede na vrsto raka, se pri nas zdravijo na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. 

Podrobne opise 10 najpogostejših rakov pri otrocih v Sloveniji so ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku, pripravili v društvu Junaki 3. nadstropja, in so na voljo TUKAJ. 

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

Društva za podporo otrokom z rakom in njihovim staršem

V Sloveniji deluje več društev na področju raka pri otrocih, ki nudijo finančno, socialno in psihološko pomoč otrokom ter njihovim družinam med in po zdravljenju bolezni. Z organizacijo različnih dogodkov in aktivnosti ozaveščajo o raku pri otrocih, opozarjajo na težave oziroma izzive, s katerimi se otroci med zdravljenjem in po njem srečujejo, in iščejo načine, kako te izzive premagati ali odpraviti.

Seznam društev, ki delujejo na področju raka pri otrocih, in jih podpira tudi Državni program obvladovanja raka (DPOR):

Ustanova za pomoč otroku z rakom otrok.rak@gmail.com 
Junaki 3. nadstropja drustvo@junaki3nadstropja.si
Inštitut Zlata Pentljica info@goldribbon.si
Ustanova Mali vitez info@ustanova-malivitez.si

 

Deli naprej