»Krog življenja« za bolnike z rakom

Ravne na Koroškem, 25. maj 2019Slovensko onkološko društvo za moške OnkoManje v sodelovanju z občino Ravne na Koroškem in pod častnim pokroviteljstvom župana dr. Tomaža Rožna organiziral projekt “Krog življenja”. Tako so v petek, 24. maja 2019, v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem začeli s 24-urno hojo ter udeležencem s pomočjo strokovnjakov predstavili temeljne postopke oživljanja.

V 24 urah so pripravili pester program s stojnicami različnih onkoloških društev, NIJZ ter presejalnih  programov Dora, Zora in Svit, predavanjem o zdravi prehrani, preprečevanju raka, ozaveščanju, predstavili pa so se tudi lokalni gasilci, ki so prikazali postopek reševanja. 24-urna hoja se je zaključila v soboto ob 17. uri.

Kot je dejal častni pokroviteljprojekta, župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, je občina z veseljem sprejela pokroviteljstvo dogodka s pomenljivim naslovom »Krog življenja«, saj se »zavedamo pomena zdravja za vse in želimo aktivno pristopiti k ozaveščanju ljudi. Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan želi tudi naše občane seznaniti s tem, kako se z boleznijo soočiti, boriti in preživeti. Kako najti sogovornika, deliti izkušnjo in se kot človek človeku posvetiti z razumevanjem in dokazom, da se da živeti in preživeti.« Obenem je tudi poudaril pomen društva OnkoMan, njihovega ozaveščanja, nudenja samopomoči, opozarjanja na problematiko v zdravstvu.

Neda Hudopisk, dr. med., spec. javnega zdravja z NIJZ OE Ravne na Koroškem, pa je ob tej priložnosti dodala, da je “Nacionalni inštitut za javno zdravja (NIJZ) osrednja ustanova, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva Republike Slovenije s pomočjo ozaveščanja prebivalstva in drugih preventivnih ukrepov. Akciji Krog življenja smo se pridružili, ker se zavedamo pomembnosti ozaveščanja ljudi o pomenu zdravja in lastni skrbi zanj, zdravem načinu življenja, hitrem prepoznavanju bolezni in s tem možnostjo za boljšo prognozo bolezni ter o pomenu udeležbe v preventivnih presejalnih programih.«

Matej Pečovnik, organizator projekta in podpredsednik društva, pa je povedal:“V ta projekt sem šel z namenom, da se začne dobra zgodba, da se spregovori o bolezni, da se predstavi presejalne programe in društva na področju onkologije. Najpomembnejši razlog pa je, da se borcem, ki se trenutno borijo z rakom, dokaže, da je kar nekaj preživelih, ki po bolezni še vedno kvalitetno živijo in delajo stvari, ki so njim trenutno samo sanje. “Cool” projekti so zapisani v DNK OnkoMana in tisti na oddelkih bolnišnic naj verjamejo, da bodo naslednje leto del Kroga življenja.”

Deli naprej