Dan brez cigarete: Brez kajenja za več življenja

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, s katerim želimo vse uporabnike različnih tobačnih in nikotinskih izdelkov spodbuditi k opustitvi. Opustitev prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja in pri tem potrebujejo pomoč, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Na NIJZ opozarjajo, da so se v zadnjih letih v Sloveniji pojavili novi tobačni in nikotinski izdelki, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki, nikotinske vrečke in brezdimni tobačni izdelki, po katerih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli. To je skrb vzbujajoče, saj je v tem starostnem obdobju uporaba izdelkov z nikotinom povezana s pomembnimi tveganji.

Vsem kadilcem tobačnih izdelkov in uporabnikom drugih izdelkov z nikotinom, ki želijo kajenje oziroma uporabo teh izdelkov opustiti in pri tem potrebujejo pomoč, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom ter po potrebi uporabljajo preizkušene, učinkovite in varne vrste medikamentozne pomoči. Podatki raziskav Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) tudi kažejo, da po elektronskih cigaretah, ogrevanih tobačnih izdelkih, nikotinskih vrečkah in brezdimnih tobačnih izdelkih posegajo še posebej mladostniki in mladi odrasli, kar je zelo zaskrbljujoče, saj je v tem starostnem obdobju uporaba izdelkov z nikotinom povezana s pomembnimi tveganji.

Tobak v cigareti je samo ena izmed oblik, ki uporabnikom pomagajo vnašati nikotin v telo. Vse pogosteje mladi pričenjajo z vnašanjem nikotina v telo s pomočjo različnih drugih izdelkov in že zgodaj postanejo zasvojeni z nikotinom. Nikotin je snov, ki zasvoji zelo hitro, vpliva na razvoj mladih možganov in čim mlajši pričnejo z njegovo rabo, tem večja je zasvojenost. Poleg tega ima nikotin, ne glede na to, ali je iz tobaka ali iz drugega izdelka, tudi številne negativne učinke na vse organske sisteme v telesu. »Ogrevani tobačni izdelki, elektronske cigarete, brezdimni tobačni izdelki, nikotinske vrečke so in še prihajajo na trg pod lažno reklamo, da so pripomočki za opuščanje kajenja. Resnica pa je, da so to samo pripomočki za začetek in vzdrževanje nikotinske zasvojenosti je opozoril dr. Tomaž Čakš z NIJZ.

Večina uporabnikov tobačnih ali nikotinskih izdelkov želi prenehati z njihovo rabo, toda le redki so zares sposobni za ta korak, še posebej, če poskušajo to sami, brez pomoči.

»Načini opuščanja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti. Tisti, ki so močno zasvojeni z nikotinom, potrebujejo intenzivno zdravljenje, ki zajema farmakološko, vedenjsko in kognitivno terapijo. Velikokrat pa tisti, ki so zasvojeni in želijo z uporabo izdelkov prenehati sami, v veri, da jim bodo različni nikotinski izdelki pomagali pri prenehanju rabe tobaka, uporabljajo nekontrolirano količino nikotina iz elektronskih cigaret, ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk ali brezdimnih tobačnih izdelkov. Na ta način se ne rešijo nikotinske zasvojenosti, ampak jo le vzdržujejo, v telo lahko vnašajo tudi previsoke odmerke nikotina. Zato prihaja tudi do akutnih zastrupitev z nikotinom. Še posebej je to nevarno za mlade oziroma celo otroke, saj je pri njih smrtni odmerek še nižji kot pri odraslih. Težava je tudi v tem, da odmerki nikotina v omenjenih tobačnih izdelkih niso dobro kontrolirani in regulirani, poleg tega vsebnost nikotina tudi zelo varira od izdelka do izdelka je pojasnil dr. Tomaž Čakš z NIJZ.

»Pomembno je, da je pomoč pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom vodena in pod nadzorom strokovnjaka. Za to so na voljo posebej izobraženi svetovalci v Zdravstveno-vzgojnih centrih in Centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po Sloveniji. V njih posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri premagovanju težav pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom. Ta pomoč se lahko izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja. Svetovalec mora ugotoviti, kakšna je zasvojenost posameznega bolnika ter kakšen je način rabe nikotina ter pripraviti podatke o posledicah rabe nikotinskih izdelkov na zdravje ter o načinih zdravljenja, ki so mogoči. Zdravljenje zajema svetovanje (zlasti osebno in družbeno podporo ter pristope vedenjske in kognitivne terapije) in svetovanje za farmakološko zdravljenje je še dodal dr. Tomaž Čakš z NIJZ.

V okviru NIJZ deluje brezplačna anonimna telefonska številka 080 2777, na katero se lahko obrnejo tisti, ki bi želeli prenehati z rabo nikotina. Na tej telefonski številki lahko vsakdo pridobi potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Preko te številke je možno tudi proaktivno telefonsko svetovanje svetovalca, ki je namenjeno podpori, preprečevanju ponovne rabe nikotinskega izdelka in reševanju trenutnih težav.

Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo uporabniku k uspešnejši opustitvi nikotina. To nadomestno nikotinsko zdravljenje je bilo znanstveno klinično preizkušeno kar se učinkovitosti tiče, še posebej pa kar se tiče varnosti. Takim raziskavam drugi nikotinski izdelki niso bili podvrženi. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

 

Deli naprej