Začel se je november oziroma movember. Mesec, v katerem moški z rastjo brkov ozaveščajo širšo javnost, predvsem moške, o rakih prostate in mod ter splošnem moškem zdravju. Seveda pa ne smemo pozabiti na ostale rake, kot so rak na pljučih, rak kože, rak črevesja …, ki so prav tako v porastu in terjajo našo pozornost.

Kot poudarja Gregor Pirc, predsednik društva OnkoMan, so: “moški navzven pravi frajerji in mačoti, znotraj pa šibki in mehki. Vsaj kar se obiska zdravnika tiče. Ni problem splezati na najvišjo goro ali rešiti mačka s strehe, ampak zdravnik je tisti, ki nas bo spravil v grob. Vem, da nas je strah bolečine in da se bojimo smrti, ampak strah je tudi ženske, pa gredo vseeno k zdravniku. In zakaj moški ne gremo k zdravniku? Ker če bi priznali, da imamo problem in da potrebujemo pomoč, bi priznali svojo šibkost in nemoč. A vedeti moramo, da je poiskati pomoč znak moči in ne nemoči.  Pomembno pa je še nekaj, in sicer ODGOVORNOST. Zavedajte se odgovornosti, do družbe, sebe in najpomembneje do družine in otrok. Ni hujšega, če otrok ostane brez očeta ali vnuk brez dedka.”

 

Moški obolevajo in umirajo pogosteje kot ženske (55 % – 45 %). Tudi odzivnost v presejalni program SVIT je pri moških nižja, pravi Pirc in poudarja, da slovenska onkologija pozdravi že 60 % bolnikov, v Sloveniji pa danes živi že okrog 100.000 pozdravljenih.

 

Doc. dr. Mirjana Rajer, onkologinja in strokovna vodja društva pa je izpostavila pogum fantov, ki so: »si upali stopiti v javnost in povedati, imel sem raka, prebolel sem raka in sedaj sem v redu. Moški v Sloveniji obolevajo pogosteje in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi za evropskim povprečjem zaostajamo. Zato je delo fantov še toliko bolj neprecenljivo. Veliko je faktorjev za obolelost, ampak eden je pa še posebej za izpostavit, na katerega lahko vplivamo.  To je, da odidemo k zdravniku pravočasno.«

Deli naprej