Blejski grad in Mesarski most v Ljubljani sta zableščala v turkizni barvi – simbolična obeležitev zaveze Slovenije k eliminaciji raka materničnega vratu

Slovenija se je danes priključila globalni akciji Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu in zavezo k eliminaciji obeležila z osvetlitvijo Blejskega gradu in Mesarskega mostu v Ljubljani v turkizni barvi, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. Osvetlitev znamenitosti je prikaz enotnosti 194 držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu. Glede na izjemne rezultate v programu ZORA bi lahko Slovenija postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

Svetovna zdravstvena organizacija je namreč pozvala vse države sveta, da naj za dosego eliminacije raka materničnega vratu v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV, 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi že dosegamo.

Danes je v organizaciji Onkološkega inštituta Ljubljana in Ministrstva za zdravje potekal tudi 10. izobraževalni dan programa ZORA, na katerem so med drugim govorili o globalnem obvladovanju raka materničnega vratu v času pandemije. Več kot 500 udeležencev je uvodoma pozdravil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Novico lahko preberete tukaj

Deli naprej