8. maj – svetovni dan raka jajčnikov

Združenje Europa Donna Slovenija se že tretje leto pridružuje svetovnemu gibanju v podporo zgodnjemu odkrivanju raka jajčnikov. 

Združenje Europa Donna Slovenija je ob svetovnem dnevu raka jajčnikov pripravilo pogovor o rakih rodilv okviru programa Roza, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Slovensko javnost so opozorili na pomen ozaveščanja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja rakov rodil. V združenju so predstavili tudi novo ustanovljeno sekcijo, ki bo povezovala bolnice, ki so zbolele za ginekološkimi raki.

V Sloveniji vsako leto za rakom jajčnikov zboli okoli 160 žensk. Gre za raka, ki ima najnižjo stopnjo preživetja med vsemi ginekološkimi raki, kar je zlasti posledica zelo poznega odkrivanja, saj so znaki bolezni v zgodnjih stadijih zelo neznačilni in težko prepoznavni.

Fotografija osebe Europa Donna Slovenija.

foto: Aleš Černivec

 

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk letos že tretje leto zapored, potem ko so razširili področje delovanja tudi na podporo bolnicam z raki rodil, obeležuje svetovni dan raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Njihov glavni cilj je ozaveščanje svetovne javnosti o raku jajčnikov in simptomih bolezni.

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni in obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi raki rodil močno razlikujejo glede na prizadeti organ, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja bolnice. Z rednimi ginekološkimi pregledi lahko ženske poskrbijo za pravočasno odkrivanje predrakavih oziroma zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Raka materničnega telesa, raka jajčnikov in raka zunanjega spolovila pa z rednimi ginekološkimi pregledi ne odkrijemo. Le te pa zdravniki običajno odkrijejo po opravljenih diagnostičnih postopkih zaradi klinično izraženih težav. Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa, morebitnih bolezenskih simptomov, rednih ginekoloških pregledov in opravljenih testov PAP.

Deli naprej