31. januarja obeležujemo slovenski dan brez cigarete

Vsako leto na zadnji januarski dan obeležujemo slovenski dan brez cigarete, ki spodbuja k opuščanju rabe tobaka in tobačnih izdelkov. Poteka pod geslom »Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja«. Tobak je še vedno eden izmed vodilnih dejavnikov tveganja za smrt tako v Sloveniji kot tudi po svetu. Kajenju lahko pripišemo skoraj 15 % vseh novo ugotovljenih rakov v Sloveniji, zaradi posledic kajenja pa v Sloveniji vsako leto umre več kot 3.000 ljudi.

V Sloveniji je po podatkih iz leta 2021 kadil skoraj vsak peti odrasli prebivalec (18,4 %). Odstotek kadilcev je višji med moškimi kot ženskami. Kajenje predstavlja veliko tveganje za nastanek raka – najpogostejši vzroki za smrt kadilca ali kadilke so pljučni rak, rak ustne votline, glasilk, žrela, jeter, ledvic, želodca, materničnega vratu, prostate in sečnega mehurja. Pri kadilcih je tveganje za nastanek pljučnega raka 20- do 25-krat višje kot pri nekadilcih. Dlje kot pri osebi traja kadilska navada, več cigaret kot pokadi na dan in mlajša kot je ob začetku kajenja, večje je tveganje. Po podatkih Registra raka, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Sloveniji letno zabeležimo več kot 16.000 novih primerov raka, od tega jih več kot 2.400 lahko pripišemo posledicam kajenja.

Slovenija z dolgoročno strategijo do države brez tobaka

Ministrstvo za zdravje je leta 2022 sprejelo Strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022−2030, ki vključuje celovite ukrepe za zmanjšanje posledic uporabe tobačnih izdelkov in dolgoročno vizijo, da bo do leta 2040 Slovenija država brez tobaka. Na ministrstvu želijo, da bi do leta 2030 odstotek odraslih kadilcev padel na 15 odstotkov. V letošnjem letu bodo pripravljene tudi nacionalne smernice za področje opuščanja kajenja oziroma uporabe povezanih izdelkov ter smernice za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom in celovit program za obravnavo kadilcev v bolnišničnem okolju.

Številni programi za odvajanje od kajenja na voljo brezplačno

Opuščanje kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju – upočasnjuje napredovanje bolezni, zmanjšuje stopnje poslabšanja, povečuje učinkovitost zdravljenja in izboljša dolgoročno kakovost življenja kadilcev. Prej kot bo kadilec opustil kajenje, bolj se bo zmanjšala njegova zdravstvena ogroženost za različnimi boleznimi.

Vsi kadilci v Sloveniji, ki se odločijo za opuščanje kajenja, imajo na voljo več različnih brezplačnih možnosti – v okviru zdravstvenih domov delujejo Zdravstveno-vzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer izvajajo individualne in skupinske programe za opuščanje rabe tobaka; v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje tudi brezplačna anonimna telefonska številka 080 2777, na katero se lahko obrnejo po pomoč in nasvete tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem. Na tej telefonski številki lahko vsakdo pridobi potrebne informacije o opuščanju kajenja oziroma se dogovori za pomoč preko telefona. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/.

Deli naprej