31. januar – Dan brez cigarete

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri čemer jih kar dve tretjini želi kajenje opustiti. Kadilcem, ki želijo opustiti kajenja in pri tem potrebujejo pomoč, so pri nas na voljo številni brezplačni programi za opuščanje kajenja. Na voljo je tudi brezplačna anonimna številka 080 2777, za delovanje katere je Ministrstvo za zdravje zagotovilo dodatna sredstva za razširitev delovanja telefonskega svetovanja. Številka je na voljo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, in vključuje tudi proaktivno telefonsko svetovanje.

 

Vsako leto za posledicami kajenja v Sloveniji umre več kot 3.000 prebivalcev, zato z namenom  preprečevanja začetka kajenja in spodbujanja opuščanja kajenja uvajamo številne ukrepe. Eden zadnjih, v okviru celovitega nabora učinkovitih ukrepov, ki jih je prinesel novi Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, je uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete in tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020.

Pomemben ukrep, ki ga je uvedel nov zakon z namenom boljšega nadzora nad prepovedjo prodaje tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim ter prepovedjo oglaševanja in promocije teh izdelkov, je tudi uvedba dovoljenj za prodajo. »Ministrstvo za zdravje je izdalo že več kot 6.000 dovoljenj za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov. Seznam izdanih dovoljenj in seznam prepovedi prodaje, ki so bile izrečene zaradi ugotovljenih kršitev prepovedi prodaje mladoletnim, sta objavljena na spletni strani Ministrstva za zdravje,« je povedala Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje.

 

Tobak ima obsežne posledice na zdravje posameznika, saj povzroča številne bolezni, tudi rakave, in je krivec za visoko število prezgodnjih smrti. Letno naj bi v svetu za posledicami kajenja oziroma bolezni, ki jih to povzroča, umrlo več kot osem milijonov ljudi, od tega dober milijon pasivnih kadilcev, torej tistih, ki so bili cigaretnemu dimu le izpostavljeni.  V Sloveniji vsak dan umre 8 prebivalcev zaradi bolezni pripisljivih tobaku, oziroma letno okoli 3.000 prebivalcev, starih 30 let ali več. Noben potrošniški izdelek ne ubije toliko ljudi in povzroči toliko nepotrebnih preprečljivih bolezni in prezgodnjih smrti kot tobak!

 

Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu. Povzroča številne vrste raka, bolezni dihal (kronična obstruktivna pljučna bolezen, poslabšanje astme, pogostejši kašelj, povečano izločanje sluzi, težave pri dihanju, pogostejše in resnejše okužbe dihal), bolezni srca in ožilja (koronarna srčna bolezen in srčni infarkt, možganska kap, ateroskleroza) ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema, nizko kostno gostoto pri ženskah in zlome kolka, parodontalno bolezen idr. Kadilci so bolj dovzetni za določene nalezljive bolezni, kot so tuberkuloza in okužbe spodnjih dihal.

 

V Sloveniji kadi vsak četrti odrasli prebivalec in čeprav še vedno kadi več moških kot žensk, število med slednjimi narašča. S kajenjem začnejo v glavnem mladoletni; približno dve tretjini prebivalcev, ki so kadarkoli v življenju kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95% vseh pri 21. letih ali manj in 99 % pri 25. letih ali manj. Podatki iz raziskav tudi kažejo, da ob kadilcih kadi tudi slaba desetina nekadilcev, starih 15 in več let. V gospodinjstvih z mladoletnimi otroki pasivno kadi 93.500 mladoletnih oseb!

Deli naprej