21. november – letošnji Svetovni dan raka trebušne slinavke

Tudi letos tretji četrtek v novembru (21. novembra) obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke ali pankreasa in ob tej priložnosti Združenje EuropaColon Slovenija začenja dveletno vseslovensko kampanjo ozaveščanja Skupaj smo v tem!, s katero želijo ljudi poučiti o simptomih ene najtežjih in najbolj zahrbtnih onkoloških bolezni.

Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji je v letu 2016 zbolelo 389 ljudi. Število obolelih je med moškimi in ženskami izenačeno. Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj spušča in niso več redki bolniki, mlajši od 40 let. Stopnja umrljivosti je pri tem raku ena največjih. Povprečno bolniki živijo 4.6 mesecev od diagnoze. Ta statistika se v zadnjih štiridesetih letih ni spremenila niti za kanec. Pri mnogih drugih rakih je krivulja petletnega preživetja v tem času strmo narasla, pri raku trebušne slinavke pa še vedno stoji ravna črta. Čas je, da naredimo vse, da ta trend končno le spremenimo in iz ravne črte naredimo krivuljo navzgor. Kako?

»Z boljšo ozaveščenostjo in educiranostjo, s katero bodo ljudje lažje in predvsem hitreje prepoznavali znake in simptome raka trebušne slinavke in odšli k zdravniku čim prej po začetku težav. Prav zato smo začeli s kampanjo Skupaj smo v tem, s katero želimo izboljšati izrazito slabo statistiko in z ozaveščanjem Slovenk in Slovencev opozoriti na znake te težke bolezni in jih v primeru težav nagovoriti, da obiščejo zdravnika takoj, ko začutijo težave,« pravi Ivka Glas, predsednica Združenja in dodaja, da je zelo vesela, ker so kampanjo podprle poleg zdravnikov v štirih bolnišnicah in sorodnih društev bolnikov tudi številne občine v Sloveniji. 21. novembra zvečer je bilo po vsej državi z vijoličastimi lučmi v znak podpore ozaveščanju o tem raku osvetljenih več kot 50 objektov.

Realne možnosti za daljše preživetje imajo le tisti bolniki, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Teh je zdaj na leto okoli 20 odstotkov vseh bolnikov s to obliko raka. Na katere simptome je torej treba biti pozoren? »Znaki so pogosto neznačilni, pozorni pa moramo biti na splošno slabo počutje, utrujenost, nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, bolečino v sredini hrbta in/ali trebuhu, sivo blato, temen urin, novonastali diabetes po 50. letu ob sicer normalni telesni teži. Čim prejšnje odkrivanje je zelo pomembno, saj smo danes uspešni pri zdravljenju tistih bolnikov z rakom trebušne slinavke, ki imajo ob diagnozi tumor manjši od dveh centimetrov,« pojasni prof. dr. Borut Štabuc, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroeneterologijo UKC Ljubljana in dodaja, da je sicer rak trebušne slinavke zelo težaven za odkrivanje, saj ga je z ultrazvokom pogosto nemogoče odkriti in so zato potrebne dodatne, zahtevnejše preiskavne metode.

Pri vseh rakih, pri raku trebušne slinavke pa še toliko bolj, je pomembno, da ga odkrijemo čim prej in v čim zgodnejših stadijih. Prof. dr. Janja Ocvirk, vodja sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu, ob tem pojasni, da »se zdravljenje v zadnjih letih nekoliko spreminja. Operacija je običajno prva in pri teh bolnikih je preživetje je najdaljše. Tej vedno dodajamo dodatno zdravljenje. Ko je bolezen napredovala, operacija ni več možna in imamo na voljo samo sistemsko zdravljenje, ki v zadnjih letih dosega velik preboj. Včasih smo imeli na voljo samo en citostatik, zdaj pa se je to spremenilo, saj imamo na voljo več zdravil.«

 

Deli naprej