Cepljenje proti okužbam s HPV in udeležba v programu ZORA rešujejo življenja

S cepljenjem proti HPV in presejanjem v okviru programa ZORA lahko preprečimo skoraj vsak nov primer raka materničnega vratu v Sloveniji, je bilo osrednje sporočilo ob začetku letošnjega, že 13. evropskega Tedna boja proti raku materničnega vratu, ki poteka med 21. in 27. januarjem. Aktivnosti ozaveščanja so skupaj pripravili državni presejalni program ZORA, Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Oba ukrepa, cepljenje proti okužbam s HPV in udeležba v programu ZORA, sta tako učinkovita, da je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi 2018 pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu – doseči jo bo možno le z visoko precepljenostjo proti HPV in učinkovitim presejalnim programom. Zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA se Slovenija v zadnjih letih že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. Malo manj smo lahko zadovoljni s precepljenostjo otrok in odraslih proti HPV.

»Organizirano populacijsko presejanje v Sloveniji že kaže izjemne rezultate, saj se je po uvedbi Državnega programa ZORA leta 2003 incidenca raka materničnega vratu prepolovila. S  starostno standardizirana incidenčno stopnjo (svetovni standard) okoli 7/100.000 žensk in umrljivostno stopnjo okoli 2/100.000 žensk se Slovenija že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. To je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi. Ta uspeh je zagotovo odraz velikega zaupanja žensk v program ZORA, ki se ga redno udeležuje več kot 70 % slovenskih žensk v starosti od 20 do 64 let. Obenem je to odraz kakovostnega dela in vsakodnevnega truda vseh izvajalcev programa ZORA – tako v ginekoloških ambulantah kot v laboratorijih,« poudarja Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja, vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana. več o podatkih presejalnega programa ZORA 

V programu ZORA in na Onkološkem inštitutu verjamejo, da je Slovenija na poti k eliminaciji raka materničnega vratu. Vendar tega cilja ne bo možno doseči zgolj s presejanjem, kljub temu, da so rezultati odlični. Zato pozivajo starše ter dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV. »V program ZORA že vstopajo prve generacije cepljenih deklet in kmalu bomo opažali razlike v zdravju cepljenih in necepljenih – cepljena dekleta imajo namreč pomembno manjše tveganje, da bodo kadarkoli zbolela z rakom materničnega vratu, kot njihove necepljene vrstnice,« pravi Urška Ivanuš.

Tudi doc. dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana poudarja: “Cepljenje je  najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Preprečuje večji del tako predrakavih kot rakavih sprememb materničnega vratu, pa tudi nekatere druge rake”. Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito pri mladih dekletih, pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi kasneje, saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala. “Rezultati številnih kliničnih raziskav in podatki uspešnih nacionalnih programov cepljenja po svetu potrjujejo, da so vsa tri cepiva proti HPV učinkovita in izjemno varna, ” pa zagotavlja prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in dodaja: “V državah z visoko precepljenostjo že beležijo pomembno upadanje prevalence okužb s HPV, genitalnih bradavic, predrakavih sprememb na materničnem vratu in tudi raka materničnega vratu. Ob pojavu domnevnih povezav cepiv proti HPV s težko opredeljivimi medicinskimi sindromi se ponekod po svetu borijo z nezaupanjem v varnost cepiva proti HPV, vendar so velike populacijske raziskave in vse pomembne evropske in svetovne organizacije, ki skrbijo za varnost cepiv, te povezave ovrgle in potrdile odličen varnostni profil vseh treh cepiv proti HPV.”

Cepljenje proti okužbi s HPV se v Sloveniji od leta 2009/10 naprej izvaja kot priporočljivo cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole in tudi pri tistih, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene (»zamudnice«). Od leta 2016/17 se za izvajanje programa cepljenja uporablja 9-valentno cepivo, ki ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV. Za zaščito oseb, mlajših od 15 let (oz. 14 let – odvisno od cepiva) sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše (15 let in več oz. 14 let in več) so potrebni trije odmerki. Dodatni odmerki cepiva zaenkrat niso potrebni. Cepljenje proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole in za zamudnice se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za ostale osebe je cepljenje samoplačniško. Rutinska cepljenja otrok, vključno s cepljenjem proti HPV, izvajajo pediatri in šolski zdravniki.

Tudi cepljenje zamudnic je brezplačno, cepijo pa se praviloma pri svojih osebnih zdravnikih. Ker so cepljene generacije deklic že začele vstopati v program ZORA, in ker je cepljenih zgolj polovica teh deklet, se je pojavila potreba, da bi cepili tudi ginekologi. Cepljenje zamudnic in vse ostalih, ki se želijo cepiti, je možno na območnih enotah NIJZ, od 7. januarja 2019 pa tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. Na uvedbo cepljenja se pripravlja tudi vse več osebnih ginekologov. Ginekologi do sedaj niso cepili, zato morajo pred začetkom urediti potrebne formalne obveznosti. »Cepljenje priporočamo tudi tistim ženskam, ki so starejše od zamudnic, iz enakih razlogov. Tudi te lahko cepljenja opravijo pri svojih osebnih zdravnikih, na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na območnih enotah NIJZ, vendar so ta cepljenja samoplačniška,« pravi doc.dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Strokovnjaki podpirajo cepljenje proti HPV za oba spola in tudi v Sloveniji že tečejo  aktivnosti za vključitev cepljenja proti HPV dečkov v državni program cepljenja. Okužba s HPV lahko pri moških povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. Cepljenje moških proti okužbam s HPV bi lahko zmanjšalo pojavljanje teh obolenj. Ker so moški tudi prenašalci okužbe s HPV, pa bi cepljenje lahko posredno vplivalo tudi na zmanjšanje pojavljanja raka materničnega vratu pri ženskah. »Cepljenje proti HPV se priporoča za dečke in deklice, starim od 9 do 26 let pred prvim spolnim odnosom. S cepljenjem dečkov je potrebno začeti dovolj zgodaj, preden postanejo spolno aktivni. Moški imajo namreč slabšo naravno imunost proti HPV kot ženske, a zelo dober imunski odgovor na cepljenje. S cepljenjem dečkov se zmanjša možnost za okužbo pri necepljenih ženskah,« pravi prof. dr. Špela Smrkolj iz Ginekološke klinike UKC v Ljubljani.

Cepljenje proti HPV so v nacionalni cepilni program sprejele mnoge države, tudi Slovenija. V ZDA, Avstraliji, Avstriji, na Hrvaškem brezplačno cepijo tudi dečke, medtem ko je v Sloveniji trenutno cepljenje dečkov možno le samoplačniško. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa pripravljajo predlog širitve programa s cepljenjem dečkov proti HPV, “ki ga bomo predložili Zdravstvenemu svetu. V kolikor bo predlog sprejet, bo za izvedbo cepljenja potrebno zagotoviti še finančna sredstva v okviru splošnega dogovora. Šele ko bo postopek v celoti izpeljan in zaključen, bomo v Sloveniji lahko pričeli z izvajanjem cepljenja dečkov proti okužbam s HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja v okviru letnega Programa cepljenja in zaščite z zdravili,” zagotavljajo na NIJZ.

Deli naprej