28. maj – svetovni dan sonca in melanoma

Tudi letos 28. maja obeležujemo svetovni dan sonca in melanoma.

 

Ni naključje, da obe obeležji povezujemo. Izpostavljanje soncu je namreč glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka, poleg tega pa tudi pospeši staranje kože. Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča in zato rak kože sodi med najpogostejše rake. Od leta 2004 do 2013 smo v Sloveniji beležili v povprečju okoli 449 novih primerov črnega raka kože – melanoma (največ leta 2013, in sicer 531 primerov) in več kot 2.000 primerov drugih vrst kožnega raka (največ leta 2013, 2.692 primerov) (Vir: SLORA, maj 2017).

 

Melanom je ves čas v porastu. Za njim zbolevajo tudi mladi. Tako kot pri vseh drugih oblikah raka je tudi pri melanomu zelo pomembno, da ga čim prej odkrijemo. Zgodaj odkriti rak ima bistveno boljšo prognozo, daljše preživetje ter seveda krajše in za bolnika mnogo manj zahtevno zdravljenje. Ob tem je nujno povedati, da bodo kmalu tudi napredovali (neoperabilni in metastazirani) melanomi imeli veliko boljšo prognozo, saj so avtorizirani eksperti iz Evropske medicinske agencije (EMA) leta 2016 dali pozitivno mnenje za novo antineoplastično monoklonsko protitelo (imunoterapija), zdravilo, ki je že registrirano in v uporabi v mnogih državah Evrope, tudi v Sloveniji, saj ima dober učinek pri melanomu.

 

Melanom je ena redkih oblik raka, ki je viden s prostim očesom, kar močno olajša zgodnje odkrivanje, seveda pa se to zgodi le, če si kožo redno pregledujemo. Deset minut na mesec zadošča. Ob rednem samopregledovanju pa je potrebna tudi ustrezna zaščita pred soncem.

Melanom lahko nastane na koži kot novo razvito znamenje, v približno 30 odstotkih pa se razvije iz že obstoječega in sicer nenevarnega kožnega znamenja, ki mu strokovno rečemo nevus. Ker marsikdo ne ve, ali so kožna znamenja na njegovem telesu nenevarna ali pa so bolezensko spremenjena, je smiselno, da jih v rednih razmikih pregleda zdravnik dermatolog.

Deli naprej